ERDÉLYi szállás
EDIT VENDÉGHÁZ HARGITAi
                                            "Ha a föld Isten kalapja, úgy Erdély bokréta rajta."

MENÜ

Erdélyi Utazás, szálláshelyek, szállások, szállás, hotel, panzió, turizmus, falusi szálláshelyek, falusi szállások, falusi szállás, szállás ajánlatok.

HÚSVÉT

      Húsvét 2019-ben: április 21.

 

                                  Húsvéti PROGRAMAJÁNLAT

--- Töltött Bárány elkészítése

---- Húsvéti tojásfestés

 

Húsvét vasárnapján Étel és Barka-szentelés.

Húsvét reggelén kosarakban a töltött bárányt,kalácsot,piros tojást,és füstölt sonkát,a templomba viszik,hogy ott a pap megszentelje,és csak azután fogyasztjáksult-baranyborda.jpg

. ----Locsolkodás: Erdélyi hagyomány, friss kútvízzel vödörből locsolják a lányokat,hogy üdék,frissek maradjanak

--- Falubeli fiatalok zenés táncos mulatságot rendeznek a helyi műv.házba,a böjt felszabadúlása örömére

 

 

 

 

sult-barany3.jpg

 

Húsvét:

Húsvétvasárnap is fontos szerepe van a víznek.  pl. úgy tartották, hogy aki hamarabb merít vizet, szerencsés lesz. Máshol még ma is napfelkelte előtt a keresztútra öntik a vizet, mert úgy vélik, így elűzik a jégesőt. Szokás volt a vízbe piros tojást tenni, ebből mosakodni, hogy az egész család egészséges legyen.

Az ételszentelés már a 10. század óta a húsvéti szertartásokhoz tartozott, sok helyen ma is élő szokás. A húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is, szentelni viszik a templomba. A megszentelt ételek megvédik fogyasztóikat a böjt utáni mértéktelenség kísértésétől.
A szentelt ételek maradékait mágikus célokra használták fel. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy az sokat teremjen. A kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy többet tojjanak. Egyes helyeken a maradékot tűzbe dobták azzal a magyarázattal, hogy "akik a túlvilágon vannak, azoknak is jusson egy kis morzsa belőle."

A húsvéti határjárásnak - egyházi jelentése mellett - a tavaszi vetések mágikus védelme, a határjelek megújítása és a források megtisztítása volt a célja. Székelyföldön ma is élő szokás. Hajdan a gazdák ez alkalommal ismertették meg a fiatalokkal a természetes és mesterséges határjeleket. A legényeket képletesen megvesszőzték, hogy halálukig emlékezzenek a határ nevezetes pontjaira.

Húsvéthétfő a locsolkodás napja. A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja e szokásnak is. Az idősebbek ma is vízbevető hétfőnek mondják. Ez utal a locsolás egykori módjára is: a kúthoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel leöntötték, vagy a vízzel tele vályúba dobták őket.
A locsolóversek sok változata ismert, a mágikus jellegű szövegektől a félnépi rigmusokig. A locsolás jutalma az egész magyar nyelvterületen a hímes- vagy piros tojás. A tojást hozó húsvéti nyúl hagyománya valószínű német nyelvterületről terjedt el. A szapora nyúl - akárcsak a tojás - a termékenységet szimbolizálja.

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

 

husveti-gyertya.jpg

Étkezés előtti ima:

Székely asztali áldás
Ki asztalt terítesz az égi madárnak,
Teríts asztalt, teríts, szegénynek és árvának.
Nyújtsd ki atyánk, nyújtsd ki jóságos kezedet,
Adj a koldusnak is tápláló kenyeret.
Ételben, italban legyen bőven részünk.
Gondviselő Atyánk, könyörögve kérünk. Ámen

Étkezés utáni:

Székely asztali áldás:
Gondviselő Atyánk, asztaltól kelve
Szívből hálát adunk kezünk összetéve.
Álld meg ezt a házat s ennek gazdáját,
Fordítsd vissza néki a vendéglátását,
Szánd meg a szegényt, a szenvedőt s az árvát,
S a benned bízóknak viseld mindig gondját! Ámen

gyergyoszentmiklos---katolikus3.jpg

Copyright © 2009 editvendeghaz.ewk.hu Minden jog fenntartva.

 

Húsvét 2020-ban: április 12.

 

Erdélyi szálláshely, Erdélyi szállás, Erdélyi szállások, Erdely, Szállás erdélyben, Erdély szállás, erdélyi nyaralás, erdélyi kirándulás, szállás erdélyben

 

Erdélyi Utazás, szálláshelyek, szállások, szállás, hotel, panzió, turizmus, falusi szálláshelyek, falusi szállások, falusi szállás, szállás ajánlatok.

Hírek

 • ---------

   

   

   

 • .

  IP ellenőrző

   

                 Free counters!

   

  -------------------- Maxapró - Ingyenes apróhirdetés

Asztali nézet