ERDÉLYi szállás
EDIT VENDÉGHÁZ HARGITAi
                                                "Ha a föld Isten kalapja, úgy Erdély bokréta rajta."

MENÜ

 Erdélyi szálláshelyek, Erdélyi szállások, Erdélyi szállás Húsvétkór ,További információ Erdélyi Szállás menűpontban

HÚSVÉT

2017-ben: április 16.

Húsvéti PROGRAMAJÁNLAT

--- Töltött Bárány elkészítése

---- Húsvéti tojásfestés

 

Húsvét vasánapján Étel és Barka-szentelés.

Húsvét reggelén kosarakban a töltött bárányt,kalácsot,piros tojást,és füstölt sonkát,a templomba viszik,hogy ott a pap megszentelje,és csak azután fogyasztjáksult-baranyborda.jpg

. ----Locsolkodás: Erdélyi hagyomány, friss kútvízzel vödörből locsolják a lányokat,hogy üdék,frissek maradjanak

--- Falubeli fiatalok zenés táncos mulatságot rendeznek a helyi műv.házba,a böjt felszabadúlása örömére

 

 

 

 

sult-barany3.jpg

 

Húsvét:

Húsvétvasárnap is fontos szerepe van a víznek. Bukovinában pl. úgy tartották, hogy aki hamarabb merít vizet, szerencsés lesz. Máshol még ma is napfelkelte előtt a keresztútra öntik a vizet, mert úgy vélik, így elűzik a jégesőt. Szokás volt a vízbe piros tojást tenni, ebből mosakodni, hogy az egész család egészséges legyen.
Az ételszentelés már a 10. század óta a húsvéti szertartásokhoz tartozott, sok helyen ma is élő szokás. A húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is, szentelni viszik a templomba. A megszentelt ételek megvédik fogyasztóikat a böjt utáni mértéktelenség kísértésétől.
A szentelt ételek maradékait mágikus célokra használták fel. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy az sokat teremjen. A kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy többet tojjanak. Egyes helyeken a maradékot tűzbe dobták azzal a magyarázattal, hogy "akik a túlvilágon vannak, azoknak is jusson egy kis morzsa belőle."

A húsvéti határjárásnak - egyházi jelentése mellett - a tavaszi vetések mágikus védelme, a határjelek megújítása és a források megtisztítása volt a célja. Székelyföldön ma is élő szokás. Hajdan a gazdák ez alkalommal ismertették meg a fiatalokkal a természetes és mesterséges határjeleket. A legényeket képletesen megvesszőzték, hogy halálukig emlékezzenek a határ nevezetes pontjaira.

Húsvéthétfő a locsolkodás napja. A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja e szokásnak is. Az idősebbek ma is vízbevető hétfőnek mondják. Ez utal a locsolás egykori módjára is: a kúthoz vitték a lányokat, és egész vödör vízzel leöntötték, vagy a vízzel tele vályúba dobták őket.
A locsolóversek sok változata ismert, a mágikus jellegű szövegektől a félnépi rigmusokig. A locsolás jutalma az egész magyar nyelvterületen a hímes- vagy piros tojás. A tojást hozó húsvéti nyúl hagyománya valószínű német nyelvterületről terjedt el. A szapora nyúl - akárcsak a tojás - a termékenységet szimbolizálja.

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

 

husveti-gyertya.jpg

Étkezés előtti ima:

Székely asztali áldás
Ki asztalt terítesz az égi madárnak,
Teríts asztalt, teríts, szegénynek és árvának.
Nyújtsd ki atyánk, nyújtsd ki jóságos kezedet,
Adj a koldusnak is tápláló kenyeret.
Ételben, italban legyen bőven részünk.
Gondviselő Atyánk, könyörögve kérünk. Ámen

Étkezés utáni:

Székely asztali áldás:
Gondviselő Atyánk, asztaltól kelve
Szívből hálát adunk kezünk összetéve.
Álld meg ezt a házat s ennek gazdáját,
Fordítsd vissza néki a vendéglátását,
Szánd meg a szegényt, a szenvedőt s az árvát,
S a benned bízóknak viseld mindig gondját! Ámen

gyergyoszentmiklos---katolikus3.jpg

Copyright © 2009 editvendeghaz.ewk.hu Minden jog fenntartva.

 

Húsvét2017-ben: április 16.

Húsvét 2018-ban: április 1.

Húsvét 2019-ben: április 21.

Húsvét 2020-ben: április 12.

Erdélyi szálláshely, Erdélyi szállás, Erdélyi szállások, Erdely, Szállás erdélyben, Erdély szállás, erdélyi nyaralás, erdélyi kirándulás, szállás erdélyben

Hírek

 •  

   

   

  IP ellenőrző

   

   

   

  Free counters!

  .

   

Weblap készítés ingyen

Asztali nézet